2 Φεβ 2008

Safari

Όταν ήμουν PC user ( ανάθεμα την ώρα, κατάρα την στιγμή ) είχα μια απίστευτη πώρωση με τον Firefox, δεν ξέρω γιατί αλλά ήταν ότι καλύτερο για μένα, ως που πήρα Mac και όλα άλλαξαν ακόμα και πριν πάρω, έλεγα θα χρησιμοποιήσω σίγουρα τον Safari αλλά ο Firefox δεν θα αντικατασταθεί με τίποτα και κανέναν. Έκανα ένα τεράστιο λάθος, έχω κολλήσει από τότε και ο Safari είναι ο browser που αγαπώ! ( blushing ). 

Ναι, και η αλεπού έχει ένα σωρό πράγματα, plug-ins που δύσκολα αποχωρίζεσαι μπλα μπλα μπλα αλλά ο Safari δεν ξέρω με τράβηξε περισσότερο ώστε να αφήσω την αλεπού, αλλά για να μην σας κουράζω ας ξεκινήσουμε με μερικά βασικά λοιπόν.

Μερικά hotkeys από τα βασικά:

CMD+T  = New Tab
CMD+N = New Window
CMS+W = Close Tab
CMD+R = Refresh
CMD+D = Add Bookmark
CMD+SHIFT+Αριστερό/Δεξί Βέλος = Μετακίνηση μέσα στα Tabs

Link Email:
Ενώ βρίσκεστε σε μια σελίδα, πατήστε CMD+SHIFT+I  και ο Safari θα ανοίξει αυτόματα το Mail και θα έχει γραμμένο το link της σελίδας έτοιμο να το στείλετε σε κάποιον φίλο.

Αυτά χρησιμοποιώ εγώ, πάμε τώρα σε κάποιες άλλες πληροφορίες, στον Firefox αν ξαφνικά έκλειναν όλα ή συνέβαινε κάτι έχανες τις σελίδες που ήσουν μέσα και αυτό ήταν μια λύπη και ένας θυμός που συνέβαινε συνέχεια.. τι? πως? όταν ξαν'άνοιγες την αλεπού σε ρωτούσε αν θες να επανέλθουν τα τελευταία σου παράθυρα και όλα ήταν οκ, nice!

Τι γίνεται όμως με τον Safari που δεν βγάζει τέτοια πράγματα? Μα φυσικά υπάρχει το ForgetMeNot με το οποίο μπορείτε να επαναφέρεται τις σελίδες που μόλις χάσατε.
Τι? Δεν? Βαριέστε? οκ, υπάρχει κι'άλλος τρόπος χωρίς να κατεβάσετε κανένα "λουλουδάκι", πολύ απλά αφού κλείσει ο Safari και χάσετε όλα τα links σας και τον ξανανοίξετε ( τον αγαπάμε παρ'όλα τα μικρο-προβληματάκια του ) πηγαίνετε πάνω στο History - Reopen Last Closed Window ή Reopen All Windows from Last Session. Έτοιμοι, τόσο απλά!

Επίσης αν πας να κλείσεις καταλάθος ένα tab σε ρωτάει αν είσαι σίγουρος πως θες να το κλείσεις κλπ όλα αυτά τα κλασσικά, γι'αυτό ας κλείσουμε με τα preferences που θα ήταν καλύτερο να γίνουν, στην καρτέλα των Tabs καλό θα ήταν όλα να είναι τσεκαρισμένα, επίσης το ίδιο ισχύει και για την καρτέλα Autofill για διάφορα sites και forums που θέλουν login. 
Στο security προσωπικά τα έχω επίσης όλα ενεργοποιημένα, καλά ως εδώ ας προχωρήσουμε λοιπόν στα plug-ins ε?

Αρχίζουμε με το pimp-my-safari,( όχι που δεν θα υπήρχε ) που περιέχει ένα σωρό plug-ins χρήσιμα και μη για τον browser μας, όπως να μπορείς να βλέπεις μέσα στον safari αρχεία word, pdf, να βλέπεις streaming media όπως .wmv , .mpg , .avi κλπ σε full screen και άλλα πολλά από search bars μέχρι αλλαγή του interface.

Μετά έχουμε το πολυαγαπημένο μου Inquisitor, που δουλειά του είναι να βρίσκει τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες αναζητήσεις την στιγμή που θ'αρχίσετε να πληκτρολογείτε μια λέξη θα σας δίνει αποτελέσματα, εύκολα γρήγορα και με ωραίο design. Επίσης αφού το βάλετε υπάρχουν ρυθμίσεις στα preferences του Safari.
Thanks ImageShack!

Και συνεχίζουμε με το Piclens
, αυτό είναι χάρμα οφθαλμών, είναι ένα plug-in που κάνει το εξής, σε σελίδες όπως το Google και το FlickR, που κάνουμε αναζήτηση εικόνων, εμφανίζει ένα μικρό play button όταν πάμε το ποντίκι πάνω σε μια εικόνα από τα αποτελέσματα της αναζήτησης μας, το πατάμε και μας φέρνει σε ένα άλλο περιβάλλον, με ωραίο design και από κάτω όλες τις φωτογραφίες της αναζήτησης που κάναμε η μία δίπλα στην άλλη και περνάμε μέσα από αυτές σε σύστημα slideshow και φυσικά τις βλέπουμε χωρίς να χρειαστεί ν'ανοίξουμε παράθυρα κλπ στην κανονική τους ανάλυση και μέγεθος με ένα σωρό ρυθμίσεις. Όμορφο και χρήσιμο!

Thanks ImageShack!

1Password - Αυτό κιαν είναι χρήσιμο, ένα εργαλείο που όλοι το χρειαζόμαστε, προσωπικά μου έχει λύσει τα χέρια, αυτό που κάνει είναι να σώζει οτιδήποτε Password από σελίδες που γίνεσαι register και βασικά όχι μόνο password, αλλά και username. Αυτόματα σε βάζει σε κάθε σελίδα που θες χωρίς να χρειαστεί να γράφεις κλπ. 
Επίσης υπάρχει button και στον Safari αλλά μπορείς να βάλεις και στην toolbar πάνω στον Finder, εκτός ( ξανά ) από username & passwords του γράφεις τα στοιχεία σου π.χ. ( μια φόρμα ) την κλασσική που συμπληρώνεις κάθε φορά όταν πας να κάνεις register σε μια σελίδα ή forum και αυτόματα με 2 κλικ στον safari ( στο κουμπί του 1Passwd ) κάνεις fill την φόρμα στη σελίδα και είσαι έτοιμος απλά να πατήσεις το κουμπί Submit!
Όχι δεν τελειώσαμε, μπορείς να βάλεις όσα προσωπικά στοιχεία θέλεις και όσες φόρμες θες να διαλέξεις απ'αυτές με πια να μπαίνεις σε σελίδες κλπ.
Τέλος μπορείς να βάλεις στοιχεία πιστωτικής κάρτας ( μαζί με όλα τ'άλλα ) για σελίδες όπως το E-bay και το Amazon, όλα γίνονται σε χρόνο μηδέν και αν ξεχάσεις κάποιο pass ή το νούμερο της πιστωτικής σου ( αυτό δεν νομίζω να το θυμόσουν καν ) το 1password σώζει χρόνο και μνήμη!
Υπάρχει όμως και το μείον, δυστηχώς ΔΕΝ είναι Freeware!
Thanks ImageShack!

Videobox - Ένα πολύ απλό plug-in που πολύ απλά κάνει download και αυτόματο import στο iTunes, videos από το Youtube και ένα σωρό άλλες σελίδες που περιέχουν flv videos. Δυστηχώς είναι trial και όχι free. Όμως υπάρχει πάντα η λύση του free που είναι το TubeTV και μπορείτε από εκεί να κατεβάσετε οποιοδήποτε βίντεο θέλετε απ'το Youtube, κάνει αυτόματα το convert και ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Thanks ImageShack!

TabExpose - Το λέει τ'όνομα, το δείχνει και η παρακάτω εικόνα, εγώ τι άλλο να πω?
Thanks ImageShack!

Red Snapper  - Ένα plug-in για τον Safari που είναι χρήσιμο για bloggers, μιας και μπορεί να παίρνει απευθείας screenshots από κάποια σελίδα ( το πως δείχνει η σελίδα ) και μπορείς να την σώσεις σαν εικόνα ή αρχείο pdf.

Creammonkey - Είναι για τον Safari ότι το Greasemonkey για τον Firefox!

Aυτά τα λίγα (?) για την ώρα και φυσικά όταν βρω κάτι αξιόλογο θα το κάνω post, αν υπάρχει κάτι καλό που δεν το ξέρω ή ξέχασα να το γράψω, you know! :)



Δεν υπάρχουν σχόλια: